top of page

Una de les consultes o comentaris més freqüents que rebem quan els estudiants arriben o acaben a AUELS és si els nostres cursos de llengua de signes són oficials o estan homologats. No hi ha un sistema d'acreditació estandarditzat o oficial per a la llengua de signes i les Escoles Oficials d'Idiomes no la imparteixen, tot i que és una llengua reconeguda oficialment a la Llei 27/2007 (estatal) o Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana (LSC). Com s'obté, doncs, l'homologació o l'oficialitat en una formació en llengua de signes?

Expliquem a aclarir les diferències dels conceptes cadascun:

Formació oficial: Cal tenir clar que, per llei, l'única formació oficial a Espanya és la formació reglada que s'imparteix al sistema educatiu: Infantil, Primària, Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat, Formació Professional, Grau Universitari i Postgrau Universitari. A això cal sumar altres ensenyaments com els artístics, esportius o els EOI.

Titulacions oficials de llengua de signes:

Tenint clar que les úniques titulacions oficials són les que s'obtenen a través de la formació reglada al sistema educatiu, a Espanya hi ha dos nivells en què es pot obtenir una titulació oficial i que inclouen l'aprenentatge de la llengua de signes: formació professional de grau superior i grau universitari.  En formació professional, des de l'any 2014 hi ha a Espanya el Cicle Formatiu de Grau Superior en Mediació Comunicativa, amb què s'assoleix el nivell B2 en llengua de signes espanyola en finalitzar aquests estudis, d'acord amb l'article 8 del Reial decret 831/ 2014.

A la universitat, hi ha dos graus universitaris oficials actualment a Espanya: un en llengua de signes espanyola, impartit per la Universitat Rey Juan Carlos i denominat Grau en Llengua de Signes Espanyola i Comunitat Sorda (a Madrid), i un altre en llengua de signes catalana , impartit per la Universitat Pompeu Fabra, anomenat Grau en Traducció i Interpretació (a Barcelona). Ambdós graus universitaris assoleixen un nivell B2 en la destresa d'expressió i un C1 en la destresa de comprensió (font: LSE, LSC), i tenen com a finalitat formar intèrprets de llengua de signes.

Formació no reglada: més enllà dels títols oficials

La formació no reglada és aquella que no està subjecta a un pla d'estudis establert oficialment pel Ministeri d'Educació. Això vol dir que no atorga títols acadèmics amb validesa oficial, com els que s'obtenen en finalitzar una carrera universitària o un grau mitjà.

 

Resum de la graella comparativa:




 

En resum: nosaltres som formació no reglada compta amb els reconeixements vinculats amb les institucions publiques, otorgarem el certificat de reconeixement una cop superació del curs de LSC, més informació més abaix de la pàgina:

Captura de pantalla 2024-08-07 a las 20.20.24.png
Formació permanent del personal docent
Curs-reconegut-copia-298x300.png

RECONEIXEMENTS DE LES ACTIVITATS FORMATIVES CONTINUADA

FISS.jpg
Formació d'interès en serveis socials

Les activitats reconegudes d'entitats externes tenen el mateixos efectes administratius per al professorat que les activitats incloses en el Pla de formació permanent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, sempre i quan es realitzin posteriorment a la data d’expedició del títol d’accés a la docència.

 

El reconeixement de les activitats no l’ha de sol·licitar individualment el professorat interessat sinó que la institució organitzadora serà la que sol·liciti el reconeixement. 

 

Curs reconegut com a activitat de formació permanent  del personal docent del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya,       d'acord amb l'Ordre ENS/248/2012 de 20 d'agost de 2012, per la qual s'estableixen els requisits i el procediment per reconèixer activitats de formació permanent adreçades al professorat no universitari.

 

Aquest curs compleix les hores de formació necessàries per aconseguir el PERFIL PROFESSIONAL D'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT, però això no significa que pel fet de inscriure's a la formació, ja s'aconsegueix el perfil.

Trobareu tota la informació oficial referent als PERFILS PROFESSIONALS del personal docent clicant aquí.

 

Cada una de les noves edicions de la formació, disposa d'un codi REC únic otorgat pel Departament d' Educació de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa cal fixar-nos en les dates en què s'imparteixen cada una de les edicions (clica).
 

Al finalitzar el curs, és el propi Departament d' Educació de la Generalitat de Catalunya qui incorpora les hores de formació en el vostre expedient, de forma directa. Però si necessiteu un certificat conforme heu realitzat la formació, ens el podeu demanar.
 

En cap cas es donarà cap tipus de document on hi consti el logo del Departament d' Educació de la Generalitat de Catalunya, ja que així ho marca la llei.

Normativa per la certificació

 

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya disposa d'una base de dades on consta la informació dels certificats de participació en activitats de formació, tant les organitzades pel Departament d'Educació com les que es fan amb el seu reconeixement.

 

Aquesta base de dades permet que la certificació de la participació en les activitats de formació permanent del professorat es realitzi per via telemàtica i, per tant, no es lliuraran certificats en format paper.
 

Per obtenir el certificat d'una activitat formativa es requereix l’assistència mínima a un 80% de les hores presencials i l'avaluació positiva de totes les tasques encomanades en relació amb l’aprofitament. En el cas de les activitats telemàtiques s'han d'haver superat totes les activitats proposades en la formació. Només les activitats de 5 o més hores són susceptibles de certificació. Es pot accedir als certificats de formació mitjançant la pàgina els meus certificats.

Disponibilitat
 

Els certificats seran visibles en el lloc web com a molt tard a partir de les quatre setmanes d'haver finalitzat l'activitat.

Si quatre setmanes després d'haver finalitzat l'activitat, no podeu visualitzar el certificat d'assistència, cal posar-se en contacte amb les persones responsables de l'activitat, indicant el codi de l'activitat, el nom i els cognoms, el DNI i el lloc de realització. Per fer-ho s'ha d'entrar a la pàgina web les meves activitats i clicar damunt de la icona del correu de l'activitat corresponent.

Com accedir-hi?
 

Per accedir a la consulta de certificats cal disposar d’usuari i contrasenya XTEC actualitzats. Per a més informació sobre l'usuari XTEC es pot visitar la pàgina d’atenció a l’usuari/ària.


Només en el cas que una persona no pugui disposar d'identificador XTEC perquè no compleix els requisits per tenir-lo, sol·licitarà el certificat per correu electrònic a la institució organitzadora de l'activitat.

Consulta nostres activitats formatives vigents que hem rebut el reconeixement pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, trobaras el nom de nostre entitat Associació d'Usuaris i Estudiants de Llengua de Signes (AUELS) :

 

 http://xtec.gencat.cat/ca/formacio/formacio-altres-institucions/activitats-reconegudes/

Consulta el document resolució aprovat en format PDF; sobre la llista de cursos de formació reconegudes

¿Quines activitats poden obtenir el reconeixement Formació d'Interes en Serveis Socials (FISS)?

El reconeixement FISS és una distinció adreçada a aquelles fundacions, associacions i d’altres entitats formadores que imparteixen ensenyaments en l’àmbit dels afers socials que siguin formació continuada (cursos, seminaris, congressos, tallers jornades, etc.) i que poden ser en qualsevol de les modalitats presencial, semipresencial o a distància.

Tot i que preferentment els continguts han d’estar directament vinculats a l’àmbit d’afers socials, les activitats formatives que optin a aquesta distinció també poden estar relacionades amb altres àmbits d’atenció a les persones com ara el sociosanitari, el sociolaboral o el comunitari, entre d’altres.

El reconeixement FISS dóna dret a la entitat formativa que el rep a incloure el logotip acreditatiu en la difusió de l’activitat i mencionar el reconeixement per part del Departament de Drets Socials i Inclusió

Curs reconegut com a formació d’ interès social pel Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya amb els números codis d’expedients FISS: 

 

        - FISS / 2018 / 40 (A1) de 120h

        - FISS / 2018 / 41 (A2) de 120h

        - FISS / 2018 / 42 (B1) de 120h.

        - FISS / 2018 / 43 (B2) de 120h

        - FISS / 2021 / 040 (C1) de 120h

        - FISS / 2022 / 054 (C2) de 120h

        - FISS / 2017 / 43 (Introducció de LSC) de 30h

        - FISS / 2015 / 115 (Psicosociologia de la Comunitat Sorda) de 80h

        - FISS / 2017 / 13 (Curs d'Orientació Professional: Metodologia de la intervenció i estratègies per a

           l'atenció a l'alumnat sord) de 80h

       - FISS / 2021 / 042 (Taller de conversa en LSC)

       - FISS / 2022 / 025 (Introducción de LSE) de 30h

       - FISS /2023 / 249 (Signesalut) de 60h.

 

Més informació sobre les activitats reconegudes i perfil professional:

https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/serveis/recursos_per_a_professionals/04_comite_d_experts/

Consulta de les activitats formatives vigents que hem rebut el reconeixement de la formació d’interès en serveis socials:

https://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/02serveis_i_tramits/06recursosprofessionals/comite_expertes_i_experts_en_formacio/activitats-formatives-_FISS.pdf

Curs reconegut com a formació d’ interès sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (veure següent adjunt PDF de una carta atorgament (validessa fins un any de la mateixa resolució de cada edició):

RIS
FISS.jpg
bottom of page